4.7.16

Pertandingan Panjat Gunung

Bila ditanya kepada orang yang suka panjat gunung, kenapa mereka memanjat? Kebanyakannya jawab sebab putus cinta. Oke! Ada satu pertandingan. Pertandingan memanjat gunung namanya. Ganjaran hadiah yang lumayan disediakan kepada para pemenang.

Ada 3 jenis peserta yang menyertai pertandingan tersebut:
  1. Peserta yang bersungguh-sungguh nak rebut ganjaran hadiah.
  2. Peserta yang hari pertandingan baru nak sediakan kelengkapan.
  3. Peserta yang tak tahu apa-apa.
Peserta pertama yang bersungguh-sungguh, dia akan mempersiapkan diri menghadapi pertandingan. Sebulan sebelum pertandingan dia sudah giat berlatih.

Peserta kedua jenis sedar tak sedar. Bila hari pertandingan dah tiba barulah kalut nak cari kelengkapan. Persediaan pun tak seberapa. Tapi dia tahu ada ganjaran hadiah lumayan yang bakal dimenangi.

Peserta ketiga yang tak tahu apa-apa, orang suruh masuk dia pun masuk. Persiapan apa pun tak buat. Jenis tak ada motivasi.

Tuan-puan boleh bayangkan apa yang akan berlaku pada hari pertandingan? Rasa-rasa boleh tahu siapa yang akan menang?

InsyaAllah dengan keazaman, semangat dan persediaan yang jitu, tentu sekali peserta pertama berpeluang cerah untuk memenangi pertandingan tersebut. Semua orang boleh bersetuju.Ramadhan juga umpama pertandingan yang pesertanya terdiri dari 3 jenis:
  1. Peserta yang istiqamah, tapi di bulan Ramadhan berganda-ganda lagi amalannya kerana merebut ganjaran pahala.
  2. Peserta si penyembah Ramadhan. Menyambut Ramadhan, tapi sekadar menyambutnya saja. Datang ke masjid untuk bertarawih, tetapi solat sunat selepas Isya’ tak dikerjakannya sebab datang untuk bertarawih saja. Bangun bersahur, tetapi Subuh berjemaah tak dilakukan juga. Berbuka puasa, namun Maghrib kadang terlepas juga.
  3. Peserta yang tak tahu apa-apa. Datang bulan puasa, dia pun berpuasa sebab orang lain berpuasa. Lalu 1 Syawal dia pun turut menyambut hari raya kerana orang lain pun turut beraya. Yang dia dapat cuma lapar dan dahaga.
Ramadhan bakal meninggalkan kita, malam raya bakal menjelma. Mujahadah madrasah Ramadhan selama 30 hari selama ini akan terbayar juga. Bangunlah di malam anugerah lailatul jaizah untuk menerima ijazah taqwa daripadaNya. Jangan terleka dengan buaian raya. Mudah-mudahan perjuangan selama ini terus bertahan selama-lamanya.

Raya hari kemenangan untuk orang yang berjaya. Yang menerima sijil taqwa di malam sebelumnya. Siang hari dia pakai baju yang paling cantik yang dia ada. Tak semestinya baju baru baju raya.

Taqabbalallahu minna waminkum.

comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...