13.6.16

7 Perkara Tak Patut Tinggal Di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum dan juga Ramadhan Kareem! Teringat tahun lepas, ada terbaca satu artikel seorang manusia yang alergik betul dengan fenomena arabisasi yang berlaku dalam kalangan Bani Melayu mutakhir kini. Contohnya menyambut Ramadhan dengan ucapan Ramadhan Kareem lalu ifthar dengan buah tamar sambil pakai serban dan jubah. Mengapa tidak diucap selamat menyambut bulan puasa saja lalu berbuka puasa dengan kuih tepung pelita sambil mengenakan baju Melayu dan bersongkok tinggi? Mengapa tidak?

Baik! Orang Arab nampak signifikan perkataan 'Kareem' ini dengan perkataan karamah yang bermaksud anggur. So apa kaitan anggur dengan Ramadhan? Tak kena langsung. Kalau Ramadhan dengan kurma tu logiklah juga sebab orang Terengganu panggil kurma sebagai 'ke-re-me'. Orite, anggur di sini nak menggambarkan tempoh bulan Ramadhan yang hanya sekejap namun kelebihan dan keberkatannya berganda-ganda. Seumpama tangkai anggur yang halus saja tapi dapat memegang berpuluh-puluh biji buah anggur. Maka kalau tak nak di-arabisasi-kan, lepas ni boleh panggil Ramadhan Pinang (sebab sifatnya lebih kurang buah anggur kan?).

Oke kita teruskan. Sini gua nak list-kan 7 perkara yang tak patut ditinggalkan oleh laymen macam kita-kita ni di bulan Ramadhan yang pinang ini, eh? Ni kira tahap laymen-lah dah ni yang mana kalau tinggal juga serupa Ramadhan kali ini dah tak pinang mana dah. By the way sebab apa gua kata tak patut tinggal? Sebabnya kita pasti dan pasti akan menempuhi situasi ini. Tinggal lagi ada kemahuan atau tak je nak buat.

1. Jangan tinggal Suhoor
Suhoor atau sahur adalah satu lagi perkataan Arab. Kalau nak di-Melayusasi-kan jadilah makan sebelum fajar (ada bau-bau Arab juga). Semalas manapun kita, bersahurlah walau dengan seteguk air kerana dalam sahur itu ada keberkatan. Allah SWT serta para malaikat-Nya juga berselawat kepada orang yang bersahur. Selain memberi tenaga, kita turut mendapat pahala sunnah. Juga waktu sahur adalah antara waktu mustajab doa. Yang penting, sunnahnya diakhirkan waktu sahur itu. Kalau makan tengah malam sebab malas nak bangun esok, dok jadi.

2. Jangan tinggal 2 rakaat sebelum Subuh
Bila dah bersahur, tak patut betul kalau kembali semula ke atas katil dan menyambung mimpi. Ada satu amalan yang Nabi SAW sangat memberati (sangat menjaga) iaitu solat sunat 2 rakaat sebelum Subuh. Kerana sesungguhnya 2 rakaat itu lebih baik daripada dunia dan seisinya dan tidaklah 2 rakaat solat sunat fajar itu lebih Nabi SAW cintai daripada dunia seisinya. Orang yang paling kaya adalah orang yang dapat jaga 2 rakaat ini kerana kekayaannya melebihi dunia dan seisinya.

3. Jangan tinggal Subuh dan Isyak berjemaah
Dalam satu hadith, Nabi SAW menceritakan kelebihan mereka yang solat Isyak secara berjemaah seumpama mengerjakan ibadah separuh daripada malam dan mereka yang mengerjakan solat Subuh secara berjamaah seumpama dia beribadat sepanjang-panjang malam. Untuk laymen seperti kita yang selalunya lagi setengah jam nak Subuh baru nak bangun sepatutnya rebutlah ganjaran ini. Malah hendaklah beristiqamah di sepanjang bulan Ramadhan ini kerana ada satu malam di bulan ini yang menjadi rahsia iaitu malam al-Qadar. Kalau dalam bahasa pelaburan, teknik ini dipanggil Dollar Averaging Cost iaitu istiqamah buat pelaburan sepanjang masa tak kira harga murah atau tinggi. Untung badan kalau kita dapat solat Isyak dan Subuh di malam yang ditentukan Lailatul Qadar. Dan mereka yang tahu keutamaan solat Isyak dan Subuh ini nescaya akan mendatanginya walaupun dalam keadaan merangkak. Susah sebenarnya nak tinggal Isyak dan Subuh berjemaah melainkan kalau tahap pemalas nak mampus. Isyak sebab kita akan bertarawih selepasnya manakala Subuh tu pula dah alang-alang bangun Sahur. Jadi jangan tinggal!

4. Jangan tinggal zikir & tilawah
Bulan Ramadhan sinonim dengan peristiwa Nuzul (penurunan) Al Quran. Di bulan ini, amal ibadat dilipatgandakan pahalanya. Maka alangkah rugi jika kita tidak rebut ruang dan peluang yang ada untuk memperbanyakkan zikir dan tilawah. Hanya perlukan sedikit effort untuk tekan nafsu daripada jari mengesot-ngesot di atas skrin handphone untuk scroll timeline di Facebook dan WhatsApp baca kisah viral kepada meluangkan sedikit masa untuk selak Al Quran dalam phone tu. Kalau dalam dunia nyata, orang panggil Al Quran berhabuk. Kalau dalam phone pula, jangan sampai app cleaner suggest untuk uninstall 'rarely used application' in order to save memory space. Ohmai! 1 huruf diganda 10 kebajikan waktu bulan-bulan biasa. Bulan ni ada promo diganda berganda-ganda. Paling ringan, basahkanlah lidah dengan zikrullah. Antara perkara yang terbaik untuk diucapkan di bulan ini adalah:
  • Lailahaillallah
  • Istighfar memohon ampun
  • Doa dimasukkan ke dalam syurga
  • Doa diselamatkan dari api neraka

5. Jangan tinggal bersedekah
Antara kelebihan pada bulan ini adalah syaitan-syaitan dirantai. Tugas syaitan antaranya menghasut manusia agar jangan bersedekah kerana takutkan kefakiran. Dengan ketiadaan syaitan, kita dapat lihat betapa pemurahnya umat manusia pada bulan ini. Amatlah pemurah sampai kadang-kadang jadi membazir pun ada. Jangan kita ganti jadi saudara syaitan pula di bulan ini. Nabi SAW menganjurkan agar mendinding diri dari neraka dengan amalan sedekah walaupun sebelah buah tamar. Ya! Walaupun SEBELAH buah tamar. Apa salahnya bila berbelanja di bazar Ramadhan tu, beli lebih sedikit untuk dijamu kepada orang yang berbuka di masjid-masjid. Ataupun diberi kepada orang susah yang meminta di pinggir bazar itu. Kalau tak susah, mereka tak meminta. Orang yang memberi makan kepada orang lain untuk berbuka kan dapat pahala orang yang berpuasa tanpa berkurang walaupun sedikit pahala. Puasa kita belum tentu lagi full mark yer dok?

6. Jangan tinggal berbuka
Ini paling rare orang nak tinggal. Kalau dulu Maghrib tunggu kita, sekarang kita yang tunggu Maghrib. Apapun kalau boleh tunggu seawal mungkin. Banyakkan berdoa sementara menunggu berbuka kerana waktu ini adalah waktu mustajab berdoa. Kesilapan kita, main handphone sementara nak tunggu berbuka. Bila dah azan baru nak menghadap makanan dan berasa cukup dengan sekadar membaca doa berbuka. Segerakan berbuka dan berbuka dengan benda yang manis-manis. Misalnya anak isteri, eh?

7. Jangan tinggal Solat Tarawih & Witir
Akhir sekali jangan tinggal Solat Tarawih dan Witir. Hal ini kerana Solat Tarawih hanya ada di bulan Ramadhan. Tak boleh dah nak rewind balik. Sekarang hari kelapan kesembilan dah tak boleh nak patah balik ke hari pertama. Kalau dah terlepas amatlah rugi. Selalunya awal-awal tak ada masalah. Tapi ujiannya bila di malam-malam terakhir. Waktu itulah sibuk nak ber-shopping sini-sana. Kalau tak pun, sudah sibuk terperangkap dalam kesesakan jalan raya pasal semua pakat nak balik kampung sehingga terabai solat Tarawih secara berjemaah. Satu kerugian yang besar. Witir pula salah satu solat yang Nabi SAW tak pernah tinggal. Dah alang-alang bertarawih, teruskanlah sampai Witir tu. Nak sambung Tarawih kat rumah ke apa ke itu lain punya cerita. Takut dah balik rumah tak sempat nak sambung terus pejam sampai ke sahur lalu terus Subuh. Rugi ya amat!

Oke! Rasanya setakat itu saja pesanan buat diri sendiri. Harap-harap dapat kita semua dapat full mark 30/30-lah sampai ke habis Ramadhan. Ameen.

...

P/s: Gua masih lagi mencari gadis yang berminat nak menjalani latihan praktikal pada bulan 8-9 nanti. Jika berminat, boleh pm tepi. Maklumat lanjut, sila rujuk FB Nota Siku.

Sekian, Salam Ramadhan dan selamat bershoum.


comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...