21.9.12

Dunia umpama neraka?

Tahukah lu orang, merokok dapat merangsang daya imaginasi seseorang untuk jadi lebih kritis dan kreatif. Seperti fungsi DHA dalam susu, rokok juga mempunyai agen yang dapat mempengaruhi perkembangan otak si perokok. Jadi rokok amat sesuai untuk kanak-kanak seawal 7 tahun lagi.

Buktinya, banyak falsafah dan peribahasa telah dapat dicipta melalui jenama-jenama rokok terkenal. Seperti contoh di bawah:-
  • DUNHILL - Dunia Umpama Neraka Hidup Ibarat Layang-Layang
  • WINSTON - Wanita India Naik Stemroll Terlanyak Orang Negro
  • MARLBORO - Manusia Akan Ramai Lagi Bila Orang Rogol Orang
  • KENT - Kapan Engkau Nak Taubat?
  • ROTHMANS - Ramai Orang Telah Hilang Maruah Akibat Nafsu Sendiri
  • SAAT - Saat Aku Amat Terdesak
  • LM - Lelaki Mandul
  • CAMEL - Ciuman Aku Membuat Engkau Lena
  • SALEM - Saat Aku Lena Engkau Muncul
Selain itu tahukah lu orang, mengapakah dalam kartun akan menggambarkan situasi simbol mentol menyala bila seseorang itu mendapat sesuatu idea?

Jawapannya adalah bila orang sedang berak mencangkung di dalam jamban, mereka akan termenung jauh sambil hisap rokok dan buat kepulan asap bulat-bulat. Bila mereka mendapat idea yang menarik, mereka akan pandang ke atas dengan wajah tersenyum lalu terpandanglah mentol kuning yang sedang menyala.

Begitulah kisahnya.

n/s 1: Dunia adalah jamban, akhirat adalah rumah. Jamban wajib ada. Tetapi yang menjadi maksud hidup adalah rumah.

n/s 2: Rokok membahayakan kesihatan, mencacatkan perkembangan otak, merencatkan kualiti keturunan dan telah difatwakan haram. Tapi ramai lagi masih merokok kerana ikut fatwa ustaz yang hisap rokok.

n/s 3: Jamban bukanlah tempat yang sesuai untuk mencari idea atau menimba ilmu (dengan membaca akhbar dan majalah) kerana situ banyak pengaruh syaitan.

n/s 4: Kalau dunia adalah jamban dan jamban tempat tinggal syaitan, maka dunia adalah syurga bagi syaitan(?). Sebab kat Akhirat, syaitan akan diseksa dalam neraka setelah mereka enjoy banyak di dunia.

Okebai!

Islam Agamaku, Malaysia Negaraku, I Love U.

19 comments:

Anonymous said... [Reply]

Tahukah lu orang, merokok dapat merangsang daya imaginasi seseorang untuk jadi lebih kritis dan kreatif. Seperti fungsi DHA dalam susu, rokok juga mempunyai agen yang dapat mempengaruhi perkembangan otak si perokok. Jadi rokok amat sesuai untuk kanak-kanak seawal 7 tahun lagi.

menusuk hati said... [Reply]

rokok punca mandul..tapi ramai ja perokok yang anak 5 6 orang..

Bijen M. said... [Reply]

@menusuk hati
Orang tak kata mandul.
Tapi kualiti sperma tu menurun.
Kalau turun mendadak sampai zero, jadilah mandul.
Kalau turun sikit, anak tetap dapat tapi low quality.
Anak tu rezeki Allah.
Ada orang tak merokok pun tapi tak ada anak.
Contoh macam gua tak ada anak lagi sebab tak ada rahim gua nak sumbat sperma ni.
Kah kah kah!

husna said... [Reply]

Aku patut bagi ayah aku bace post ni *sobs*

Nurul M. said... [Reply]

apo kono eh jang..

airazulaikha said... [Reply]

den tak suka dan benci rokok!

Bijen M. said... [Reply]

@husna
Pasal rokok ke?
Heh!

Bijen M. said... [Reply]

@Nurul M.
Ha ha ha.
Lamo tok napok namo Nurul M. ni.

Bijen M. said... [Reply]

@airazulaikha
Moga dapat suami penyayang.
:D

Umma-ali said... [Reply]

n/s 2 tu mmg hangin...
ada kem madrasah masa cuti sklh hjg thn 2011 dulu, pljr2 ada yg merokok..bila ibu pljr tnya knpa pljr2 tu merokok? anaknya kata ustaz bg izin pljr 15 thn ke atas bole merokok...?? wat de heck? sekolah akademik pun tak izinkn... rupa2nya ustaz tu mmg perokok... rasanya klu saya jumpa mahu saya hempok kepala dia! amcam? sori la ustaz, org pompuan mmg kkdg lbh ganazz dari org llki terutama melibatkan anak2...

Anonymous said... [Reply]

rasanya lebih elok kot slowtalk dari hempok kepala orang.. ehehe
lagi12 kalau pehempok tu orang puang, hilang hok comey tang situ ;P

Embun Melati said... [Reply]

kreatif betul jenama2 rokok itu!

fleura said... [Reply]

nice reminder,bro =)

Bijen M. said... [Reply]

@Umma-ali
Serahkan tugas menghempok tersebut kepada yang pakar.
:)

Bijen M. said... [Reply]

@Tanpa Nama
Bersangka baik.
Hempok mungkin bermaksud menghempok kepala hotak atau menyedarkan corak pemikiran beliau.
Ha ha ha!

Bijen M. said... [Reply]

@Embun Melati
Lahir dari pemikir yang kritis, kreatif dan inovatif.

Bijen M. said... [Reply]

@fleura
Noted sis!
:D

Anonymous said... [Reply]

Salam...
1st time bc blog ni..menarik..tp just nk share bab rokok ni..
dulu sy merokok..slalu nya kaum hawa suka yg light2..pendek kata yg jenis berangin..tp sy hentam Dunhill..ish ish ish..
dating ngan bf pun blh lyn rokok sm2 siap tlg belikan lg tu..tp bila dh kawen..dan sebab fikir pasal nk ank yg bkualiti..kami berhenti trus! even skrg ni pun klau tgk org lain mrokok kami rs cam x sangka dulu kami adalah perokok yg heavy..
so ksimpulannya...jgn lah bg alasan xleh nk berenti mrokok..nk seribu daya, xnak seribu dalih.. :)

Bijen M. said... [Reply]

@Tanpa Nama
Ha ha ha.
Zaman dedulu bila layan Light kena bambu dengan makwe kata rokok pempuan.
Hek!
Moga asbab korban kita, dapat anak-anak yang soleh-solehah dan berkualiti.
Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...