1.10.11

Post bull-shit!

Salim termenung sejenak sejak tadi. Artikel yang baru dibacanya betul-betul membuatkannya berfikir 150 juta kali.

'Bercinta Sebelum Kahwin VS Bercinta Selepas Kahwin'

Itu tajuk artikel tadi. Kata penulis, kebahagiaan dalam sesuatu hubungan bukanlah terletak pada cinta semata. Hujahnya dikuatkan lagi dengan contoh di negara Barat.

Hubungan mereka berasaskan cinta. Tapi rating penceraian di sana tetap tinggi. Iyalah! Sudah puas beromen, mahu apa lagi? Jumpa itu romen. Jumpa ini romen lagi. Semua benda dia nak romen. Hanya beberapa peratus saja hubungan yang berasaskan cinta yang berjaya sampai ke tua.

Katanya hubungan yang paling baik adalah bila ada sense of attachment. Dalam bahasa UMNOnya, rasa yang melengkapi, diperlukan, kepunyaan. Bahasa PAS, syamil agaknya. Gua tak berapa hensem sangat bahasa-bahasa PAS ni.

Dibaginya contoh. Umpama sebuah keluarga. Walaupun tak adalah romentik sangat hubungan antara ibu bapa dan adik beradik macam gaya budak-budak remaja sekarang bercinta bagai nak rak, tapi tetap perasaan untuk bersama itu ada. Waktu raya, tetap berkumpul bersama di kampung.

Cerita adik beradik bergaduh pasal berebut harta, itu kita tolak tepi.

Kata penulis lagi, perasaan cinta itu lama-lama boleh padam. Tapi perasaan attachment tu akan kekal. Walau jahat mana sekalipun anak-anak, mak bapak tetap sayang. Macam itulah lebih kurang.

Jadi siapa yang kata kena bercinta dulu sebelum kahwin sebab nak dapat feel pasangan tu, memang bull-shitlah!

Maka hebat Allah, kerana Dia tahu perasaan cinta dan sayang tu boleh pudar maka Dia jaga ikatan perkahwinan itu dengan syariat. Bila kata syariat, maka itulah namanya tanggungjawab.

Tanggungjawab si suami kepada isteri. Tanggungjawab ibu bapa kepada anak-anak. Macam itulah lebih kurang. Mungkin dah 20-30 tahun isu romentik dah tak ada. Tapi keluarga tetap maintain bahagia sebab masing-masing sedar ada tanggungjawab. Bila tak jaga tanggungjawab, itu yang jadi rumah tangga berantakan tu.

Jadi kunci rumahtangga itu bukan total cinta. Tapi tanggungjawab. Dan kunci hakikinya adalah keredhaan Allah Taala. Dimulai dengan urusan perkahwinan yang mengikut sunnah. Dan kehidupan berkeluarga yang menepati sunnah.

Bak kata pepatuh, the marriage, not the wedding.

.

Oleh kerana Salim sedar hubungan cintanya dengan Saodah tidak halal, Salim mengambil keputusan memutuskan hubungan kapelnya.

Saodah reply ke Salim, "Cilakak lu Salim!"

Salim jawab "K" sahaja.


Islam Agamaku, Malaysia Negaraku, I Love U.

26 comments:

Anonymous said... [Reply]

Salim termenung sejenak sejak tadi. Artikel yang baru dibacanya betul-betul membuatkannya berfikir 150 juta kali.

'Bercinta Sebelum Kahwin VS Bercinta Selepas Kahwin'

Itu tajuk artikel tadi. Kata penulis, kebahagiaan dalam sesuatu hubungan bukanlah terletak pada cinta semata. Hujahnya dikuatkan lagi dengan contoh di negara Barat.

Anonymous said... [Reply]

first!




JRSH

tata.

Ismi Ijmi said... [Reply]

3rd..haha

Amira Amair The Poyos said... [Reply]

Salim minat K-POP..
hahhahaha..
gua bercnta sebelum kawin ni..macam mana nihh??!! nak kawin da pun ni..haru..haru..

aku-alam said... [Reply]

Kenapa Salim tak ambik keputusan untuk menghalalkan hubungan cintanya dengan Saodah dengan ikatan perkahwinan..
Urmm.. Salim masih belum berkemampuan kut.. Hehe..
(Alasan nak break-up ngan kapel la tu ! Bagus !!)

Hazwan Arif said... [Reply]

tak sanggup plak

siti fairos jaafar said... [Reply]

Post terbaek!I loikee~~

Like..Like..Like.. (Bleh menang ipad 2 tak kalau like byk2?hehe)

Amin Baek said... [Reply]

"K"



hahah

Norsha said... [Reply]

payah nk cari org mcm salim ni sebenarnya, tapi kenapalh g putus ngan saodah, g lah minang pastu terus kawin, tkde le frust si saodah tu...ish, salim, salim....

btw, betullh cinta bkn segala-gala dlm r/tangga, ia cuma slh satu elemen yg perlu ada utk mnjayakn r/tangga....

mhafiz_ydin said... [Reply]

Perkahwinan membina kekeluargaan Islam.. Bukan romen ja..

Anonymous said... [Reply]

ak rela ditinggalkan salim..
kerna ku tahu..abg bijen kan tetap ada menjadi pendampingku...<3

Saodah

nam said... [Reply]

setuju!.

perkahwinan bukan atas dasar cinta semata-mata sebaliknya atas dasar tanggungjawab pada agama, isteri/suami dan anak-anak yang bakal ada..

kawen dulu, lepas tue baru bercinta.. cinta kan boleh dipupuk.. (n_n)

bercakap bukan melalui pengalaman.. hehe... (",)

analytical_blue said... [Reply]

Betul..

Kahwinlah kerana ALLAH. Bercintalah selepas berkahwin.

(Menaip berdasarkan pengalaman)

Anonymous said... [Reply]

Di Amerika ramai memilih untuk tidak berkahwin.tak tahu kenapa tapi maybe dah bosan dgn opposite gender.

tapi kalau dah bercinta mungkin ada baiknya cepat2 berkahwin dari menyakiti

~PENCHENTA~ said... [Reply]

True!

Sebelum lahir pun kita tak kenal mak ayah kita. Tapi kita tetap boleh mencintai mereka. Kan?

Nisa Isha said... [Reply]

nak bercinta lepas kawin jgk. ;)

Bijen M. said... [Reply]

TN,
Aaaa!
Kali ni apa pula?
>_<


I.IJMI,
Seventeenth.
Heh heh!


AMIRA,
Cepat-cepat kahwin der.
Jemput gua oke?


AKU ALAM,
Sat sat.
Salim tengah menyusun step seterusnya.
Ha ha ha!


HAZWAN A.,
Ha ha ha.
Doa bebanyok bro!

Bijen M. said... [Reply]

S.FAIROS,
Kalau ada iPad takmo bagi pun.
Hua hua!


AMIN B.,
>_<


NORSHA,
Salim tak dapat berfikir.
Mungkin waktu itu, jalan terbaik untuknya.
Lepas ni dia cuba berfikir dengan lebih waras.


MHAFIZ Y.,
Ha ha ha.
Perkara romen adalah nombor 14 dalam rumah tangga.


TN,
Erk!
Ceh!

Bijen M. said... [Reply]

NAM,
Kena cari pengalaman cepat-cepat.
Pengalaman jaga anak dah ada kan?
Hak hak!


A.BLUE,
Cerita sikit pengalaman kahwin bro!
Ahaks!


PENCHENTA,
Sebab tu orang yang tak pernah kenal tetiba berkahwin, tak jadi masalah pun perkara tu.
Kan?


NISA I.,
Semoga berjaya!
:D

Bijen M. said... [Reply]

TN,
Missed pulak.
Benar depa tak berkahwin.
Kerana hubungan berlandaskan cinta saja.
Bila dah bosan, akan cari pasangan lain.
Kerana bagi depa, nak bercinta tak payah nikah pun.

Afida Anuar said... [Reply]

larr...pi putuih tu pasaipa?

nak cari awek lain satu hal pulak... eh silap..cari bakal isteri... heh~

cik_paan said... [Reply]

semua perempuan nak ada "security" dalam perhubungan dengan lelaki tu..kalau bercinta tanpa ikatan, berapa ramai yang gelabah dengan boipren masing2, takut dia berpaling tadah..semuanya sebab ikatan tu takde, masa depan bersama tu kabur...

bila dah kahwin, perasan "secure" tu ada...

point is: get married to secure your years of happiness, don't just dating

HijabRockers said... [Reply]

Like.

Anak Pendang Sekeluarga said... [Reply]

Salam,apa khabar saudara/saudari,artikel yg menarik,saya jemput saudara supaya memberikan koementar/pandangan terhadap artikel yg di tulis oleh saya...harap memberikan komentar/pandangan yang tidak beremosi…hahahah

GigiWangi said... [Reply]

Eh, suka lah komen PENCHENTA.

Aku ada satu soalan nak tanya, "kalau bercinta sebelum kahwin, Allah redha tak dengan perkahwinan itu ? W/pun dah beranak cucu cicit ?"

Bijen M. said... [Reply]

AFIDA A.,
Bakal isteri boleh dicari.
Redha Allah sukar diganti.


C.PAAN,
Pompuan selalu nak komitmen.
Kahwin jelah cepat ye dak.
Tapi tak payahlah nak bubuh harga memahal.
Itu nak berniaga.
Hak hak!


APS,
Salam.
Eheh.
Jom jom pakat pi baca.


GIGIWANGI,
Kalau dulu jahil, Allah tahu.
Pintu taubat ada.
Tapi kalau dah tahu buat juga, tak tahulah nak kata.
Tapi tetap pintu taubat masih terbuka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...