10.4.11

Dunia penuh kecintaan.

Mere baiyo, dosto, buzrogo!

Menghirup udara di Delhi yang penuh dengan kecintaan. Kecintaan orangnya terhadap tanah air. Kecintaan muslimnya dengan muslim yang lain, walaupun berbeza keturunan dan warna kulit. Wajarlah Taj Mahal letaknya di India.

Jejak saja kaki di Masjid Bangla Wali, Nizamuddin yang penuh dengan suasana kerohanian rasa udaranya juga sudah lain. Nyaman sungguh. Eh, di sini bukan hanya ada kawan India. Seluruh tanah Arab juga berkumpul di sini. Teman dari Indonesia, Thailand, Brazil, Kazakhstan, Filipina dan dari seluruh dunia.

Dan Allah SWT nak ajar gua jadi handal English kot sepanjang di sini. Membawa bapak-bapak dari Indonesia untuk 30 hari pertama di bumi Sitamarhi, Uttar Pradesh. Gualah yang bakal jadi penterjemahnya.

Ya Allah, aku tak pandai ya Allah. Ajar aku ya Allah.

Dan esok bermulalah pengembaraan 30 jam tanpa henti dalam kereta api yang selalu dilihat di kaca TV. Nak praktik solat tengah musafir yer dok?

Eh, cukup-cukuplah. Sampai jumpa lagi.

Psstt.. Hampeh bahasa gua dah makin sopan. Tak kool betei!

From Nizamuddin, Delhi With <3

1Umat; Akidah Didahulukan, Syariat Dimartabatkan.
Islam Agamaku, Malaysia Negaraku, I Love U.

24 comments:

Anonymous said... [Reply]

Mere baiyo, dosto, buzrogo!

Menghirup udara di Delhi yang penuh dengan kecintaan. Kecintaan orangnya terhadap tanah air. Kecintaan muslimnya dengan muslim yang lain, walaupun berbeza keturunan dan warna kulit. Wajarlah Taj Mahal letaknya di India.

Anonymous said... [Reply]

best giler mengembara . nak ikut bro

CKB said... [Reply]

;)

Afida Anuar said... [Reply]

Skrg kat sana 5.30 petang yer dop??

Bestt woo, gua waktu kat sana dulu pun naik keretapi tu jugak.... rasa mcm berlakon dalam filem gitu..heh!

PS: akak dah buat apa yang Bijen wasiatkan tu.....doakan akak..

Nveil said... [Reply]

haih bila nak kuar ana enta nih?

MATAHARI said... [Reply]

peh, baik2 sana, bro!

airazulaikha said... [Reply]

baik baik di sana, di tempat orang..

Norsha said... [Reply]

wah, terubat rasa rindu...(rindu kat tulisannya...)

Selamat mengembara wahai pengembara,selamat mencari cintaNya di benua yang penuh seribu warna, sejuta cerita....

(teringat pengalaman 16 jam(lbh kurang) dlm keretapi dr Delhi ke Ahmadabad kira2 14 thn yg lalu...)

buDAK keCIK said... [Reply]

tahniah sbb dh slmt sampai~~

jaga diri en.bijen :)

~PENCHENTA~ said... [Reply]

Fokus bro. Fokus. :)

Wafi said... [Reply]

uih sempat lagi online.. kat nizamudin ada internet ko? ha ha ha

MeWithNoNames said... [Reply]

semoga smuanya selamat En.Bijen...

fuad ansari said... [Reply]

Sompek laie main tenet.. polik den..

Husaini said... [Reply]

selamat naek tren kat india ngan tempe2.. mujahadah mmg mujahadah..lebey kurang la dari manipal nk ke nizamuddin 30 jam..tp sy x sampai lagi..masa x mengizinkan..iAllah satu hari nanti..hehhe

ps: kitorang pggl org tempatan ni 'tempe'.. kena sabar sket dgn kerenah diorg nih yer...

melor said... [Reply]

alamak lambat taulah, yang kau dah pergi mengembara. alang-alang aku sampaikan pesan. sila jaga diri di tempat orang HAHA

Ibnu Mutalib said... [Reply]

terbaekk,haha. asabb roh nuizamuddin bahasa makin sopan

نور توفيقة ادريس said... [Reply]

:))

IPB tempat khuruj yang "grand"~ Dah kumpul sana, dekat dengan Allah, dekat dengan orang yang mendekatkan lagi pada Allah, sure is jadi lagi "sopan"..

Allah loves modesty.

Nest time buat post in English k. Dari dulu cakap nak make yourself fluent in English:)

Barakallah..

Lilyel said... [Reply]

hwaaa, lagi di India, lu men?

L said... [Reply]

bro bijeng. nak ngadu ni. aku nak like o komen status mung kat fb xley! huwaaaaaaaaaaaa!!

ko da benci aku ke bro?? sob sob...

Amira Amair The Poyos said... [Reply]

Syoknya hg..
takdak gambaq2 ka bro..?
hahhahaha

tasekM said... [Reply]

nnti cerita lagi yek...

:)









z = 32.


.

menusuk hati said... [Reply]

assalamaualaikum..jgn lupa doa hidayat utk kami d perantauan ni ye (malaysia)

Myra Arshad (: said... [Reply]

translator ? wah >.<

pencintabumi said... [Reply]

Da lma anda x meng update. rindu utk terus membaca. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...