6.5.10

Kalau orang tanya gua pasal apa mahu calon orang dekat?

Jawapan gua pasal nanti kalau risikan dan pinangan gua dirijek, tak adalah membazir duit petrol dan tol. Ho ho ho! Sebenarnya banyak kebaikannya kahwin orang dekat. Lu nilailah sendiri!

12 comments:

نور توفيقا said... [Reply]

Oh..

Bijen M. said... [Reply]

Eh.
Ini dulu punya cerita.
Ha ha ha.

نور توفيقا said... [Reply]

Nak buat cmane.. Harga petrol pun makin naik dan naik dan naik..

^^

Bijen M. said... [Reply]

Nanti tak pakai petrol dah lepas ni.
:D

نور توفيقا said... [Reply]

Hurm?
Nanti pakai ape?

Bijen M. said... [Reply]

Ha ha.
Pernah imagine dak orang tua-tua nenek moyang kita dulu dapat pergi Mekah buat haji, belajar agama dengan syeikh-syeikh naik apa?
Dia orang ada duit pula nak bayar sewa tongkang?
Zaman awal-awal Tok Kenali semua tu.
Haa.
Jeng jeng jeng.

نور توفيقا said... [Reply]

Hurm..By horse?

Kereta kuda ke?

Bijen M. said... [Reply]

Zaman Nabi SAW dulu belum ada kapal angkasa.
Tapi Nabi SAW berjaya naik ke langit.
Zaman Nabi SAW tak ada teknologi perang hebat, tapi orang Islam boleh menang dalam Badar.
Zaman sahabat RA dulu tak ada teknologi hebat, tapi Umar boleh mengalirkan Sungai Nil yang kering waktu itu.
Mereka boleh memberhentikan gunung berapi yang sedang meletus waktu itu.
Malah mereka tak perlu buat hujan buatan apabila tiba musim kemarau.
He he he.

نور توفيقا said... [Reply]

Allah's assistance or gifts and Mukjizat Nabi are all beyond explanation..

Too great:')

But anyhow, they already have people expertise in engineering at that time, right? Empangan orang Islam pun orang Rom tiru..

Kenapa saya tak pernah dengar cerita pasal diorang boleh berhentikan gunung berapi tu? In which era? Nak baca. Nak baca. Nak baca.

Awak, kalau zaman sekarang, tak pakai petrol (or other oils), haa.. Macammane?

Nak pergi kerja, pergi sana sini, hanta anak sekolah nanti, etc etc etc..

Bijen M. said... [Reply]

He he.
Dengar dalam bayan.
Mula-mula kompius juga pasal dekat Arab ada garisan api pasifik ke.
Wallahu'alam.
Tapi ceritanya Umar RA menggunakan kambing-kambing untuk menghalau lava-lava yang keluar masuk kembali ke dalam gunung.
Dan insyaAllah tak akan meletus lagi sampai kiamat.
Try awak cari, saya pun tak pasti.

Ha ha ha.
Kesian dia.
:D

Maksud saya, nanti kalau rezeki berkat Allah SWT pasti akan tolong.
Walaupun habis duit minyak tol semua, tapi tak terasa.
Mungkin Allah SWT bagi lagi rezeki berlipat ganda dari source yang tak terduga.
WA.

نور توفيقا said... [Reply]

Dan rezeki bukan dalam bentuk materialistic je..

To be in a good health, to have a lovely family, having many chances and opportunity in life to do things we wish to, to be able to plan and achieve things, and baaaanyak lagi:)

K.. Afham.. Afham..

Bijen M. said... [Reply]

Pandaiiiii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...